Zeeman gaat tweedehands kleding verkopen

Kledingketen Zeeman gaat per 1 juni tweedehands kleding verkopen. Dat doet Zeeman onder de naam Resale. Door baby-, kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om hun gebruikte kleding in te leveren.

tweedehands kleding
Zeeman filiaal in Veendam. Bron afbeelding: Donald Trung Quoc Don via Wikimedia

Resale: vintage kleding van Zeeman

Zeeman is met Resale gestart bij 6 winkels in Nederland. Daar wordt tweedehands kleding ingezameld. Die ‘vintage’kleding wordt vervolgens gedoneerd aan kringloopketen Het Goed. Daar wordt het gesorteerd en na het sorteren kopen Zeeman de door hen gemaakte selectie in. De bedoeling is dat voor het einde van het jaar in 50 Zeeman-winkels tweedehands Resale kleding in de schappen ligt. Zeeman denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in het filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral onder deze groep populair.

Het Goed en Zeeman

Kringloopbedrijf Het Goed zamelt al bijna 30 jaar textiel in. Deze kleding wordt in de 5 eigen textielsorteercentra gesorteerd en vervolgens in de 28 filialen verkocht. Met de jaarlijkse verkoop van ruim 1,2 miljoen stuks is Het Goed de grootste fysieke retailer van tweedehands kleding van Nederland. Zeeman zet zich al jaren in om duurzamer te produceren. Zeeman schrijft op de eigen site:

We zamelen in Nederland van alles in. Maar kleding verdwijnt nog vaak in de vuilnisbak. Daar willen we iets aan doen door gebruikte kleding in te zamelen in onze winkels.

Tweedehands kleding

Circa 55% van de gebruikte kleding verdwijnt in de vuilnisbak. Deze kleding kun je dus niet meer hergebruiken. Door Resale project van Zeeman, wordt er meer kleding gerecycled en wordt de impact op het milieu verkleind. Door tweedehands kleding te shoppen, bespaar je niet alleen CO₂, maar zorg je ook dat meer mensen bij Het Goed aan de slag kunnen.

Resale verkoop

Na een succesvolle start bij het filiaal van Zeeman in Amsterdam-Osdorp, volgen vanaf 1 juni nog vijf Zeeman winkels. Op dit moment kun je tweedehands kleding shoppen bij de filialen van Zeeman in:

  • Amsterdam: Osdorpplein 383
  • Alphen aan den Rijn: Baronie 18
  • Den Haag: Vlamingstraat 24
  • Maastricht: Markt 11-13
  • Nijmegen: Sint Jacobslaan 137
  • Nieuwegein: Markt 40 city Plaza

Bronnen: AD, BNR, Nu.nl

Plaats een reactie