Over Berooid

Berooid.nl is een gratis overzicht met fondsen, subsidies, projecten en donaties voor mensen met een krappe portemonnee. Het is een overzicht met adressen en tips voor mensen die van een laag inkomen moeten leven. Op Berooid.nl vind je initiatieven voor individuele ondersteuning waar je kunt aankloppen voor extra geld, voor spullen, levensmiddelen en diensten.

Voor wie is Berooid.nl?

De site is bedoeld voor iedereen die moet rondkomen van een minimuminkomen. Het kan om wat voor reden dan ook gebeuren dat je je baan kwijtraakt en in de bijstand terecht komt, waardoor je genoodzaakt bent om van een kleine beurs te leven. Of omdat je ziek wordt en opeens van weinig geld moet leven of door een scheiding in de schulden raakt. Het kan eigenlijk iedereen gebeuren. Het is dan zaak om hulp te vinden. Gemeenten hebben speciale regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Die zijn vaak gemakkelijk terug te vinden. Maar er zijn veel meer projecten en particuliere initiatieven waar je terecht kunt voor financiële ondersteuning, materiële hulp, dienstverlening en advies. Op Berooid.nl zijn heel veel van initiatieven voor individuele ondersteuning verzameld.

Definitie Berooid

Berooid betekent ‘zonder geld of andere bezittingen’.
Ale je berooid bent, ben je blut en platzak. Met de uitdrukking Berooide beurs, berooide zinnen wordt dan ook bedoeld dat wanneer je geen cent meer te makken hebt, de kans bestaat dat je allerlei domme dingen gaat doen.

Het woord ‘berooid’ is voor het eerst aangetroffen in een Westfriese tekst van 1488 in de algemene betekenis van: beroofd van. Hooft omschrijft het begrip: kaal op de volgende wijze: Mijn hooft, beroojt van aengebooren pruijck. Ook met betrekking tot het verlies van geestvermogens werd het gebruikt: berooid van hoofd betekent bij Vondel: het hoofd kwijt, radeloos.

Op dit moment wordt het woord alleen nog in absolute zin gebruikt, dus zonder bepaling, in de betekenis: arm. Meestal wordt het samen gezegd met een andere synoniem. Denk bijvoorbeeld aan: arm en berooid, berooid en pover, kaal en berooid, naakt en berooid. Beide woorden drukken samen een versterking van het begrip uit.

Bronnen: Ensie, Etymologiebank

Zoeken op Berooid.nl

Er is een indeling in verschillende rubrieken. In de zijbalk kun je hier op zoeken. Je kunt bijvoorbeeld alle initiatieven in jouw regio of stad vinden. Ook kun je zoeken op een bepaald thema. Zo vind je noodfondsen, hulp voor je huisdier, locaties waar je goedkoop kunt eten en wekelijks een voedselpakket kunt ophalen. En als je goedkope adresjes zoekt voor kleding, meubilair of gratis hulp bij reparaties in en om het huis, dan kun je die ook op deze site terugvinden.

berooid

Aanvullingen en verbeteringen

Het is haast onmogelijk om alle fondsen, acties en andere hulp in kaart te brengen. We pretenderen dan ook niet dat we het ‘complete’ aanbod in beeld hebben. Ook zullen we af een toe een foutje hebben gemaakt en zal de site niet altijd up-to-date zijn. Fondsen stoppen, projecten eindigen en er komen telkens nieuwe initiatieven bij. Mocht een vermelding niet meer kloppen, of ken je een nieuw project, dan horen we dat natuurlijk graag. Je kunt dit laten weten door een mailtje te sturen via het contactformulier.