Kerstpakketten voor minima: een greep uit de vele initiatieven

Het ter beschikking stellen van kerstpakketten voor minima is een manier om mensen met een laag inkomen iets fijns aan te bieden met de kerst. Want Kerstmis is voor veel mensen één van de hoogtepunten van het jaar. Gezelligheid, lekker eten en genieten van elkaar. Maar Kerstmis is voor mensen met een laag inkomen vaak helemaal geen prettige tijd. Zij worden deze periode hard geconfronteerd met het feit dat er geen geld is om voor een kerstdiner met vrienden of familie. Ook is er te weinig budget voor gezellige kerstversieringen en cadeautjes.

Rijk land

Nederland is een van de rijkste landen van de wereld, toch is er ook in ons land armoede. Met name eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar hebben een grote kans op ernstige armoede. Zij zitten structureel krap bij kas en hebben vaak schulden. En hierdoor is de kans op sociale uitsluiting groter, kampen ze met tal van gezondheidsproblemen en hebben een beperkte toegang tot onderwijs. En de groep mensen die in armoede leeft is groot. Het CBS berekende dat meer dan 1 miljoen mensen in 2019 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 398 duizend al ten minste vier jaar achtereen. Dat is maar liefst 2,5% van de bevolking.

Wat is een kerstpakket?

Een kerstpakket is een cadeau dat werkgever rond Kerstmis aan het personeel geeft. Hiermee wil de werkgever zijn werknemers bedanken en een prettige kerst wensen. Het geven van een kerstpakket is een traditie in Nederland en Engeland. In Engeland heet het kerstpakket Christmas hamper.

kerstpakket
Soldaten in Indonesië, Nederlands-Indië bekijken de Inhoud van het kerstpakket (december 1946). Bron afbeelding: Nationaal Archief via Wikimedia
Meestal is zo’n pakket een doos, mand of tas met presentjes. De inhoud van van dit kerstpakket is ieder jaar weer anders, maar over het algemeen zitten er luxe levensmiddelen met een blijvend geschenk erbij. Deze traditie is ergens begin 19de eeuw gestart. Knechten die bij boeren inwoonden, gingen met de kerst naar huis om bij hun familie te zijn. Als dank voor de gedane arbeid en om het kerstfeest extra luister bij te zetten, kregen de knechten vaak een mand voedsel mee. Later namen ambachtslieden dit gebruik over en gaven hun gezellen voedsel kerstgeschenken mee. Vandaag de dag leeft deze boerentraditie nog steeds voort.

Bronnen: Is Geschiedenis Wikipedia

Kerstpakketten voor minima

Het lijkt wel of met met kerst die armoede meer zichtbaar en meer voelbaar is. Gelukkig zijn er diverse initiatieven die zorgen voor kerstpakketten voor minima en voor mensen die krap bij kas zitten. Hieronder vind je een kleine selectie uit de vele initiatieven die kerstpakketten voor minima ter beschikking stellen.

Redjekerstpakket wil gezinnen onder de armoedegrens in Eindhoven en omgeving tijdens de kerstdagen verrassen met een extraatje. Dat doet de organisatie door ongebruikte kerstpakketten van de vergetelheid en verspilling te redden Een groot deel van de werknemers zit eigenlijk niet te wachten op een kerstpakket met voedingsmiddelen. De producten in deze kerstpakketten verdwijnen ergens achter in de voorraadkast. Redjekerstpakket redt deze kerstpakketten en doneert ze aan gezinnen met een klein budget.

Rocking Up Xmas zorgt elk jaar rond Kerstmis dat vele gezinnen die normaliter afhankelijk zijn van de voedselbank, worden verrast met een luxe kerstpakket. In het kerstpakket zitten ingrediënten en een recept om een luxe 3-gangen maaltijd te maken.

Stichting Kerstactie Westfriesland verrast gezinnen die in armoede leven met een kerstpakket. Hierbij wordt speciaal aandacht besteed aan de kinderen van deze gezinnen. De stichting zamelt lekkere levensmiddelen en nieuw speelgoed in en maken voor elk gezin een op maat gemaakt pakket.

Stichting Kerstpakketten Barneveld verzorgt jaarlijks de uitreiking van Kerstpakketten aan de minima in de Gemeente Barneveld. Alleenstaanden en gezinnen, die met een minimuminkomen rond moeten komen komen in aanmerking van zo’n kerstpakket .

De Stichting Kerstpakketten gezamenlijke Kerken Deventer zorgt ervoor dat ieder jaar zo’n 500 gezinnen met een minimuminkomen of minder, medio december een mooi en verantwoord kerstpakket thuis gebracht krijgen.

Stichting KerstZwolle organiseert ieder jaar een kerstpakkettenactie. Deze actie is bedoeld om alle Zwollenaren die het nodig hebben met Kerst te laten voelen dat er aan hen gedacht wordt.

Stichting Stille Armen Maastricht wil met name rond de feestdagen arme gezinnen een hart onder de riem steken. Als vrienden, familie en buren genieten van gezelligheid en lekkernijen, is het voor deze gezinnen extra doorbijten. Met de jaarlijkse Kerstpakkettenactie zorgt de stichting er dan voor dat ook zij kunnen.

Stichting Strak organiseert de jaarlijkse actie Kersttas. Bijstandsgerechtigden kunnen rond de feestdagen een goed gevulde boodschappentas krijgen met feestelijke, houdbare producten.

Kerstpakketten voor minima

Facebook kerstpakkettenacties

Ook op Facebook zijn er diverse initiatieven kerstpakketten voor minima. het is onmogelijk om alle acties op te sommen. We hebben er een aantal uitgelicht

Zo is er Team Kerstpakket. Dit team wenst iedereen een mooie kerst, met een extraatje, wat niet altijd voor iedereen is weggelegd. Dit maakt het team mogelijk dankzij sponsoring en donaties van vele lieve mensen, instanties en bedrijven. Een andere Facebookactie Secret Santa. Behoor je tot de minima, dan kun je je per provincie aanmelden. Gulle gevers kunnen iemand die zich heeft aangemeld uitkiezen en een pakket aan die persoon doneren. Secret Sant is eigenlijk een makelaar in kerstpakketten.

Geen geld voor kerstmis?

Kamp je met financiële problemen, heb je schulden en geen geld? Lees dan ook de volgende berichten met oplossingen.

Kerstpakketten voor minima

Op Berooid.nl vind je veel meer acties en stichtingen die mensen die in armoede leven een fijne Kerst willen geven. Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Mis je een organisatie of ander initiatief die ervoor zorgt dat minima een gezellig kerstfeest kunnen vieren? Stuur dan een mailtje via het contactformulier.