Goedkoop brood van gisteren

Supermarktketen Albert Heijn gaat goedkoop brood van gisteren verkopen. Het wordt de dag nadat het vers in de winkel kwam tot 11.00 uur verkocht voor een lagere prijs. Een half brood kost 0,25 cent, een heel brood en een zak bolletjes 0,50 cent.

Brood van gisteren

Albert Heijn verkocht al ‘oud’ brood in 40 winkels. Maar binnenkort wordt dat landelijk en. Volgens de supermarktketen belandt iets meer dan 1% van de producten niet op het bord van de klant. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de tijd en de energie die in de productie ervan is gestoken.

brood van gisteren

Niet de enige supermarkt

AH is niet de enige die ‘oud’ brood verkoopt voor weinig, Vomar bijvoorbeeld biedt een half brood van de dag ervoor voor 50 cent aan. Ook supermarktketen Hoogvliet verkoopt dit brood. Ook is retourbrood steeds meer in opkomst. Dat is brood dat niet is verkocht en daarmee in de retourstroom terechtkomt.

Oud brood

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat er veel brood onverkocht blijft in de supermarkten. Supermarkten willen genoeg brood op voorraad hebben om hun klanten te bedienen, maar dit betekent dat er vaak brood in de schappen blijft liggen. Ook gooien consumenten veel brood weg. En dat laatste is echt niet nodig. Volgens het Voedingscentrum blijft brood twee tot vier dagen goed in de keukenkast. Om het zo lang mogelijk vers te houden is het goed om het brood in een afgesloten broodzak te bewaren. Deze zak kan weer bewaard worden in een afsluitbare broodtrommel. Daarnaast zijn er tal van manieren om oud brood te verwerken. op Duurzaam Thuis en NSMBL vind je aantal manieren waarop je dat kunt doen.  Op onderstaande video van supermarkt Jumbo kun je dat er nog heel veel lekkers van oud brood te maken is. Van tosti’s tot croutons en van paneermeel tot broodsalade.

Bronnen: AH, Bakkerswereld, Hoogvliet, RTL Nieuws, Telegraaf

Plaats een reactie