Heb je geen geld voor een fiets? Het is heel onpraktisch om zonder fiets te zitten en het zorgt ook dat je vaak meer geld uit moet geen aan openbaar vervoer. En dat is niet iets waarover je in ruimte mate over beschikt als je leeft van een minimuminkomen. Vandaag is het 3 juni, Wereldfietsdag. De dag bij uitstek om aandacht te besteden aan dé fiets!
Geen geld voor een fiets?
Een degelijke fiets kost al snel meer dan honderd euro en zelfs de tweedehands exemplaren zijn niet goedkoop. Er is gelukkig een aantal initiatieven voor mensen die geen geld voor een fiets hebben, Zo is er het Kinderfietsplan van de ANWB en zijn er diverse fietsenbanken die een fiets beschikbaar stellen aan Nederlanders die rond moeten komen van een krap budget. Hieronder hebben we de belangrijkste initiatieven op een rijtje gezet.
Bijzondere bijstand
De eerste optie om aan een fiets te komen is om bij je gemeente te rade te gaan. Heb je een laag inkomen? En plotseling hoge kosten die je niet zelf kunt betalen? Voor een fiets bijvoorbeeld? Dan is het misschien mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen bij je gemeente. Deze kosten moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dien je rechtmatig te verblijven in Nederland. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn om bijzondere bijstand aan te vragen.
Geen geld voor een fiets? Check een Noodfonds!
Daarnaast kun je eens met een noodfonds om te tafel zitten, zoals bijvoorbeeld SUN Nederland. Dat is bedoeld voor mensen met urgente financiële problemen. Er zijn verschillende lokale SUN-noodhulpbureaus en de aanvragen moeten via aan een professional worden ingediend.
Stichting Leergeld
Een fiets voor je kind, kan aangevraagd worden bij Stichting Leergeld. Deze organisatie richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Een voorbeeld is Stichting Leergeld Den Haag dat in samenwerking met de gemeente Den Haag, het lokale bedrijfsleven, fondsen en particulieren kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te helpen deel te nemen aan school- of sportactiviteiten. De fiets maakt deel uit van deze ondersteuning. Kinderen die geen fiets hebben, komen in aanmerking voor een fiets van Stichting Leergeld Den Haag. De ouders hoeven hiervoor slechts 25 euro aan eigen bijdrage te betalen. Ook Leergeld Amersfoort en Leergeld Nijmegen voorzien kinderen uit gezinnen in een moeilijke financiële situatie van een gratis fiets. Je kunt ook bij andere lokale afdelingen van Stichting Leergeld terecht.
Stichting de Barmhartige Fiets
Stichting Barmhartige Fiets heeft als doel om ervoor te zorgen dat mensen mobiel blijven. Hiertoe schenken ze fietsen wanneer de situatie daar om vraagt. De stichting werkt samen met gekwalificeerde fietsbedrijven. Naast ‘gewone’ dames- en herenfietsen kunnen er ook aangepaste fietsen worden aangevraagd, zoals een rolstoelfiets of een duo-fiets. BOVAG tweewielerretailers, particulieren, instanties en verenigingen kunnen een aanvraag indienen
ANWB: het Kinderfietsenplan
Het Kinderfietsenplan van de ANWB, is het enige landelijke initiatief dat fietsen beschikbaar stelt voor mensen die leven van een minimumloon. Het Kinderfietsenplan richt zich op kinderen tussen de 8 en 18 jaar. De fiets is voor kinderen namelijk een middel om mee te doen, de vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken, stelt de ANWB. De aanvragen moeten worden ingediend via een professional.
Fiets voor Niets
Fiets voor Niets in Den Haag geeft jongeren die dakloos zijn een gratis fiets. Op deze manier hoeven zij niet meer zwart te rijden in het openbaar vervoer en zelfstandig naar hun afspraken kunnen gaan. Het gaat om gebruikte fietsen die worden opgeknapt.
Lelystad: Fietsenbank Lelystad
Heb je geen geld voor een fiets en woon je in Lelystad? Dan kun je terecht bij de Fietsbank Lelystad. Hier worden tweedehands fietsen verstrekt aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. De stichting houdt zich bezig met het inzamelen en opknappen van gebruikte fietsen die vervolgens ter beschikking worden gesteld aan minderbedeelde kinderen. Dat zijn kinderen die geen geld hebben om zelf een fiets te kopen De stichting stimuleert het opknappen en doorgeven van oude fietsen via basisscholen in Lelystad. Daarnaast geven vrijwilligers van de Fietsbank op scholen lessen in fietsreparatie en -onderhoud aan docenten, ouders en leerlingen.
Fietsdeal in Utrecht
De Fietsdeal is een actie in Utrecht, waarbij U-pashouders een tweedehands fiets kunnen kopen voor slecht 30 euro. Bij de deal hoort ook een jaar lang fietsonderhoud bij de Fietshub. Dus als de fiets kapot is, kan deze binnen het jaar gratis worden gerepareerd. De Fietsdeal is een samenwerking tussen gemeente Utrecht, de Fietsmeesters, BikeFlip en Heel Overvecht Fietst.
Maastricht: Stichting Fietsbank Maastricht
Stichting Fietsbank Maastricht is een vrijwilligersorganisatie die in wijken van Maastricht leuke en leerzame activiteiten organiseert voor mensen die in armoede of sociaal isolement leven. Deze activiteiten richten zich allemaal op de reparatie en verkoop van fietsen en door deelname kunnen de mensen op den duur hun eigen fiets verdienen. De stichting probeert ook vooral jongeren hierbij te betrekken met onderhoudslessen: ze participeren in de samenleving en kunnen zelf hun fiets onderhouden, wat hun ouders geld bespaart.
Fietsenwerkplaats in Den Haag
De Fietsenwerkplaats in Den Haag is een onderdeel van de Kesslerstichting. Hier werken deelnemers van de Kessler Stichting onder begeleiding.Onze diensten zijn het repareren van alle soorten fietsen en verkoop van rijklare tweedehands fietsen. De fietsen zijn niet gratis, maar wel erg goedkoop. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €60,-. Ook de kun je er terecht voor reparaties .
Kinderfiets Actie Almere
Kinderfiets Actie Almere bestaat uit een groep vrijwilligers die oude fietsen opknapt. Deze fietsen worden gedoneerd aan kinderen waarvan de ouders om financiële redenen niet in staat zijn om zelf een fiets te kopen.
Fietsbank Ridderkerk
De Fietsenbank Ridderkerk geeft goede fietsen aan ingeschreven minima in bruikleen. Fietsen worden geschonken en de worden bij de fietsbanken opgeknapt. De fietsenbank is een onderdeel van de Kledingbank Ridderkerk.
Fietsenbank Hellevoetsluis
De Fietsenbank Hellevoetsluis is er voor mensen die in de reguliere winkels niet meer terecht kunnen, omdat ze geen geld hebben voor een fiets. Het is een project voor en door bijstandgerechtigden.

Noord-Holland: Fietsjes voor Minima
Woon je in Noord-Holland? Dan kun je aankloppen bij de organisatie Fietsjes voor Minima. Zij helpen minima uit deze provincie gratis aan een tweedehands fiets. Op deze manier worden bewoners niet buiten gesloten. Zonder fiets heb je niets! is het motto van Fietsjes voor Minima.
Fietsenplan Share2day
Middels het fietsenplan van Stichting Share2day worden fietsen beschikbaar gesteld aan jongeren in een kwetsbare thuissituatie en geen geld voor een fiets hebben. De stichting zorgt ook voor het onderhoud van de fietsen. Ook verstrekt de stichting fietsen aan ouders van minimagezinnen.
Aanvullingen voor ‘geen geld voor een fiets’
Heb je geen geld voor een fiets? Dan kun je alle regelingen, fondsen en acties hier nog eens nakijken. Mis je een fietsenbank of ander initiatief die nu niet genoemd is, maar wel de moeite waard is om hier te vermelden? Of als je een foutje ziet? Laat dit dan weten via het contactformulier.
Geen geld ?
Heb je schulden, grote financiële problemen en leef je van een minimuminkomen? Lees dan de volgende berichten met oplossingen in strijd tegen de armoede.
- Goedkoop brood van gisteren
- Geen geld voor de tandarts? Check mogelijke oplossingen!
- Bijzondere initiatieven in strijd tegen de armoede
Bronnen: Fietsen123, Geen Geld, Rijksoverheid
Wat een super handig overzicht! Is er een een fietsenbank in Amsterdam? Weet iemand dat?