Bijzondere initiatieven in strijd tegen de armoede

In strijd tegen de armoede zijn er heel wat fondsen en activiteiten. Fondsen die je helpen met schoolspullen, waar je gratis kleding of voedsel kunt krijgen als je hier zelf geen geld voor hebt. Maar er zijn ook heel speciale projecten. In dit artikel is een aantal van die bijzondere initiatieven in strijd tegen de armoede op een rijtje gezet.

In strijd tegen de armoede

Eigen Krachtvoer is een club van wildplukkers die het (tijdelijk) arm hebben. De club trekt elke week de natuur in om wilde eetbare planten, paddenstoelen, bessen, noten, zeevruchten en eieren te verzamelen. Dat maakt je rijker. Niet alleen door het gratis voedsel, maar ook door de heerlijke maaltijden die de deelnemers daarmee bereiden.

Stichting Energiebank Nederland helpt huishoudens om hun energierekening blijvend te verlagen. In Nederland zijn er ongeveer 750.000 huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Met behulp van de energiecoaches worden mensen geholpen om energie te besparen. Ook ontvangen ze een pakket met energiebesparende producten en worden mogelijkheden bekeken om de energierekening verder naar beneden te brengen.

Stichting Gratis Weggeefhoek Hengelsportspullen is er voor sportvissers die hun hobby niet kunnen beoefenen omdat ze daar geen geld voor hebben. Denk aan mensen in de schuldsanering, met een bijstandsuitkering of die onder bewind staan. De stichting verloot vismateriaal aan de mensen uit deze doelgroep. Het hele jaar door worden de gewonnen pakketten door heel Nederland en België verstuurd. Op deze manier kunnen de vissers die het financieel niet breed hebben, toch hun hobby uitoefenen. Meedoen of sponsor worden? Word dan lid van de besloten facebookgroep van de stichting.

In Goes zit Stichting Ieder Mooi. Dit is een plek waar kwetsbare mensen twee gratis behandelingen kunnen krijgen van bijvoorbeeld een kapper, masseur of nagelstyliste. Zij worden niet betaald en zetten zich belangeloos in voor mensen in armoede, eenzaam zijn of een handicap hebben. Ieder Mooi is ervan overtuigd dat een positief zelfbeeld je vooruit helpt en ervoor zorgt dat je een stapje vooruit kunt doen in de maatschappij.

SamSam Uitvaartcoaching helpt mensen met een laag inkomen bij het regelen van een uitvaart. De coaches van SamSam werken op vrijwillige basis om de nabestaanden zo goed mogelijk bij te staan. Ook helpt SamSam bij alle zaken die daarna nog geregeld moeten worden. Want de uitvaart mag geen schuldenlast worden.

Stichting Verdana maakt quilts voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze mensen staan meestal in het nadeel. De stichting vindt dat we daar te weinig bij stil staan. Stichting Verdanda wil er wel aan bijdragen dat meer mensen stil staan bij de gehandicapte medemens door ze een geschenk te geven in de vorm van een quilt.

Bij Wij Delen kun je op een goedkope manier aan boeken komen. Wij Delen is een groep lezers die hun boeken weer wil delen met andere lezers. Alle boeken die je op de site ziet staan zijn gratis op te halen in Zwanenburg of worden tegen portokosten opgestuurd.

in strijd tegen de armoede

Meer bijzondere initiatieven?

Mis je een bijzonder project dat nu niet op de site staat, maar wel de moeite waard is om te vermelden? Laat dit dan weten via het contactformulier.

Geen geld ?

Kamp je met financiële problemen, heb je schulden en geen geld? Lees dan ook de volgende berichten met oplossingen.